Bo Hejlskov Elvén

Om ett systemfel (och kanske en oprofessionell handläggare i Vellinge kommun)

Jag har följt en autistisk ung man, vi kan kalla honom killen, sedan många år. Första gången jag träffade på honom var han 7 år gammal. Hans mamma, vi kan kalla henne Sarah, kontaktade mig eftersom hon hade anmälts till socialförvaltningen på grund av hans skolfrånvaro. Hans skolgång hade börjat …

Hur blev det liberalt att misshandla barn?

Sedan Jan Björklund blev skolminister i Reinfeldts regering har svensk skoldebatt inneburit fokus på regler, konsekvenser och lydnad. Dessutom har begrepp som kunskapsskola och höga krav varit frekventa. Det har såklart sidolöpande funnits en politisk debatt om vinstdrivande verksamheter inom välfärden (inklusive skolor och skolkoncerner), men den debatten har inte …

Om drev och bajs i inboxen. Men mest om vad som egentligen hände

Jag intervjuades för ett tag sedan till ett nyhetsprogram i SVT. Det handlade om en händelse i Göteborg. I centrum av berättelsen bakom intervjun stod en medelålders utbildad lärare. Han var timanställd i Göteborgs Stads skolors vikariepool. Redan där blir det intressant. I Göteborgsområdet är det, precis som i resten …

Om självständighet och autonomi

I de senaste två blogginlägg har jag skrivit om rättigheter. Mänskliga rättigheter. Konkreta rättigheter. I detta inlägg ska jag försöka hitta punkten mitt emellan det konkreta och det teoretiska. Jag ska skriva om den viktigaste mänskliga rättigheten, autonomi. Att bestämma över sig själv.  Autonomin är den mänskliga rättigheten som är …

Om kärlek

I förre blogginlägget (en krönika tidigare publicerat i tidskriften Intra) skrev jag om huruvida man får ha husdjur på ett LSS-boende. Det är en viktig fråga, inte minst för att ensamhet enligt min kompis Dave Pitonyak är det största problemet hos personer som har LSS-insatser. Jag har fått en del …